Els escacs és per als nens un entreteniment noble de l'intel·lecte, un objecte cultural, una ciència amb innombrables facetes per descobrir, un instrument eficaç en l'educació de la personalitat.
Jean Piaget diu que el joc constitueix una manera específica de funcionament de la intel·ligència infantil que forma part del seu procés d'adaptació a la realitat.
Els jocs creen motivació en l'estudiant, aclareixen conceptes i processos difícils, ajuden en l'aprenentatge social ia integrar diferents processos de capacitat. Els jocs són prou flexibles per satisfer diversos objectius educacionals alhora. Són actius i participatius. Aporten integració i interacció dins el grup.
Els escacs té un enorme potencial educatiu i formatiu, pot actuar com a canalitzador d'un important nombre d'aspectes de caràcter psicològic, de formació de la personalitat. Ja des que comença a moure les peces el nen gairebé sense adonar-se'n comença a pensar, a captar idees.
La pràctica dels escacs ajuda considerablement en el procés evolutiu mental del nen.
- Augmenta la capacitat de càlcul.
- Desenvolupa el raonament lògic.
- Estimula la imaginació creadora, enforteix la concentració mental.
- Contribueix notablement a formar l'esperit de recerca i d'inventiva.
- Activa el dinamisme de la memòria.
- Desperta i aguditza el sentit crític.
- Crea hàbits positius en l'esfera del pensament: disciplina mental, raonament, memòria, investigació, anàlisi, síntesi.
- Millora la creativitat, l'èxit acadèmic, la resolució de problemes, que ajuda a l'enriquiment cultural, que el seu ensenyament incrementa el coeficient intel·lectual en els nens i nenes de qualsevol nivell socioeconòmic.
Els escacs és un factor important en la formació de la voluntat infantil, faciliten la formació d'actituds positives, millora l'autoestima, exercita l'habilitat per a la gestió del temps, ajuda a la planificació. Ajuda a enfocar l'atenció dels nens i mostra que l'estudi i el dur treball mental condueixen a la millora i l'èxit.
Ensenya a ser mes precís en les pròpies autoavaluacions i d'aquesta manera els permet controlar els seus propis progressos i marcar-se metes.
A continuació, posso un enllaç d'un petit reportatge sobre la importancia que tenen els escacs també en nens amb hiperactivitat o deficit d'atenció i els bons resultats que ha donat.
http://www.antena3.com/noticias/salud/jaque-mate-deficit-atencion_2012110800102.html